Friday, October 24, 2008

Noua "casa"...Città di Palermo

Si cum am scris despre casa de acasa, trebuie sa scriu si despre noua casa. Cand vorbesti de Sicilia trebuie sa cunosti ca in Italia exista Italia si apoi Sicilia. Diferenta dintre ceea ce este Sicilia si restul Italiei este foarte mare. Cand vorbesti cu un palermitan iti va spune ca este sicilian si apoi va spune ca este italian.
Diferenta dintre nord si sud in Palermo este foarte evidenta. Orasul este foarte primitor, iar oamenii sunt deschisi si calzi, de multe ori avand surpriza sa fiu invitat la cina in casa cuiva pe care il cunoscusem cu o zi inainte. Si cum pentru noi cand cineva este asa de bun este ciudat, mi-am pus problema ce ar putea vrea de la mine. Apoi am descoperit ca si ei la randul lor, sau cel putin bunicii lor au fost straini printre straini, iar acest lucru a dus la crearea unui cult pentru bineprimirea celor noi veniti.
Orasul este o foarte reusita mixitate de culturi, existand parti din cele vechi precum cartagineza, romana, greca, dar si din culturi mai recente precum cea nomada si spaniola. Existenta acestor culturi se face simtita in arhitectura orasului, in bucataria palermitana si in felul oamenilor de a fi, pentru ei neexistand prejudecati.
Orasul Palermo este unul dintre acele locuri minunate in care marea se patrunde cu muntele si creaza peisaje desprinse din povesti. Orasul este strajuit de muntii si se regaseste intr-o depresiune, fapt ce ii confera o clima placuta, fara existenta vanturiilor. Adaugand la acesta faptul ca se gaseste intr-o zona temperat mediterana orasul devine unul din acele locuri foarte placute in care iti doresti s stai, avand putine zile in care este ori prea cald, ori prea frig.
Arhitectura orasului este foarte interesanta, orasul avand o istorie bogata in care s-au perindat diverse dominatii, acestea lasand-usi aprenta asupra cladirilor si a mostenirii culturale. Cele mai multe cladiri din orasul vechi sunt vernaculare cu compozitii renscentiste sau baroc, la care se adauga elemente din influenta nomanda sau spaniola. Sunt foarte rare cladiriile ce au in compozitie un singur stil arhitectural. Poti gasi exemple de mixitate din stiluri precum renascentist, baroc, rococo, clasic dar si din arhitetura spaniola si nomanda, acestea creand de cele mai multe ori adevarate bijuterii in care se pote observa bunul simt arhitectural al mostenitoriilor romanilor. Orasul nou este caracterizat de o arhitectura moderna cu compozitii foarte reusite, in care spiritul mediteranean a creat o varietate a exprimarii moderne.
Din punct de vedere urbanistic exista orasul vechi Palermo, port la mare, cu strazi ce se bazau pe sistemul cardo-decumanus, in care principalele axe erau trasate de strazi importante ce uneau puncte de interes, si exista orasul nou Palermo, cu o urbanistica moderna, cu axe majore marcate de bulevarde importante. Dar cea mai importanat extindere este trecerea granitei orasului peste muntele Pelegrino.
Am ramas placut surprins de un oras care la prima vedere mi s-a parut ca restul oraselor din Italia, in care lipsa curateniei este acuta si se face vazuta de cum intri in oras, fratele meu zicand ca aceste orase daca nu le cunosti pot trece usor drept ghetouri. Cred ca este unul din acele locuri din lume pe care trebuie sa le vezi macar odata in viata, eu fiind destul de norocos sa petrec aici un an...

No comments: